Veel mensen vragen zich af welke mate van eerlijkheid ze in hun relatie moeten handhaven. Het is belangrijk voor beide partners om eerlijk te zijn over hun gedachten en gevoelens, maar niet iedereen wil alles met de ander delen. We hebben allemaal privédingen die we niet aan onze partner willen vertellen, maar het is belangrijk om betrokken te blijven als je een gezonde relatie wilt. Deze blogpost zal helpen je vragen te beantwoorden over hoe open je moet zijn.

Het is belangrijk om open te zijn met je gevoelens en de ander te laten weten wat je denkt. Dit zal een betere relatie creëren omdat mensen kunnen zien dat ze niet veroordeeld worden, waardoor ze zich veiliger voelen om ons heen.

Niemand is altijd eerlijk

Uit onderzoek blijkt dat mensen in een relatie niet altijd 100% eerlijk tegen elkaar zijn. Leugens en geheimen hebben echter vaak het positieve effect dat ze minder pijn doen of dat je partner zich beter voelt als ze door jou verteld worden. Je zou als het ware kunnen zeggen: “Ik geef meer om wat JOU gelukkig zal maken dan dat ik DE WAARHEID vertel.”

Af en toe iets verzwijgen?

Een manier om eerlijk te zijn is door de waarheid alleen te vertellen als het nuttig is. Als je bijvoorbeeld je partner iets wilt laten weten over een vorige relatie waar hij nu niets mee te maken heeft of dat geen invloed heeft op zijn leven, dan is een verklaring misschien niet nodig. Omdat hij al weet waarom die details ooit belangrijk waren en hij zal zich niet achterdochtig voelen over wat vage hints in oude verhalen van jou gewoon voor de lol. Ook al zou eerlijkheid eigenlijk direct tot achterdocht kunnen leiden!

Eerlijkheid kan veel risico’s met zich meebrengen, maar mensen leugens laten geloven zal later alleen maar averechts werken – vooral omdat we zelf altijd in de verleiding komen.

Een serieuze leugen

Liegen is nooit een goed idee, maar als het gaat om het beschermen van je relatie moet je de mogelijke gevolgen overwegen. Ernstige leugens kunnen relaties beschadigen en schuldgevoelens zullen zich uiten in lichaamstaal, dus vertel ze niet! Een derde partij kan ook weten wat er echt is gebeurd, zelfs als hij/zij niets zegt; bewijs zal uiteindelijk boven water komen waardoor al die stress de moeite waard kan zijn, tenslotte wil niemand dat zijn geheimen worden onthuld, toch?

Hoe eerlijk moet je zijn?

Het is belangrijk om uit te vinden hoe open en eerlijk je in je relatie moet zijn. Peil het tolerantieniveau van je partner voordat je opmerkingen maakt over gevoelige onderwerpen zoals familie, financiën of religie; op deze manier kan hij of zij zien of wat je zegt een onschuldige opmerking is, terwijl veroordelende opmerkingen hem of haar in een defensieve houding kunnen brengen waardoor vergeven moeilijk wordt. Denk er lang en goed over na wanneer het tijd is om iets te zeggen!

Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *