Relatieproblemen kunnen moeilijk op te lossen zijn. Wat is de beste manier om ze op te lossen? Communiceren en begrip hebben voor elkaars gevoelens zijn de sleutel tot het oplossen van elk conflict. In dit artikel bespreken we hoe je beter kunt communiceren en je partner beter kunt begrijpen, zodat je geen problemen meer hebt in je relatie.

Uit een recent onderzoek van de Nederlandse regering is gebleken dat 70% van de mensen in relaties problemen heeft gehad met hun partner. Dit is vaak te wijten aan een slecht begrip en gebrek aan communicatie tussen hen, maar er zijn manieren waarop je kunt werken aan het verbeteren van dit! De eerste stap om elk soort probleem op te lossen. Van soms te gevoelig of geïrriteerd zijn – begint met tijd voor jezelf te nemen, net zoveel als je partner dat doet als hij of zij ook wat ruimte voor zichzelf nodig heeft. Bovendien zal luisteren zonder oordeel ervoor zorgen dat beide partijen zich weer genoeg op hun gemak voelen bij elkaar zodat alles later minder kans heeft om terug te vallen.

Wat is een gezonde relatie?

Wat is de basis van een goede en gezonde relatie met je partner? De basis voor elke sterke relatie, ook als die gebaseerd is op liefde of vriendschap, is eerlijkheid. Zonder eerlijkheid kan er nooit echt vertrouwen zijn; communicatiestoornissen resulteren in frustratie, wat uiteindelijk leidt tot afstand tussen twee mensen die veel om elkaar geven – waardoor ze zich alleen voelen in hun pijn (als ze dat al niet zijn). Het leven samen delen werkt twee kanten op: als één persoon zich buitengesloten voelt dan gaat het snel weer van kwaad naar erger als het genegeerd wordt.

Communicatie

Helaas is communicatie in relaties een enorm probleem. Mannen en vrouwen communiceren verschillend, wat kan leiden tot misverstanden tussen koppels; de ene persoon kan zijn best doen maar niet gehoord worden omdat hij te zacht spreekt of de diepe stem van de vrouw kan niets betekenen als ze moeite heeft om zich duidelijk uit te drukken met woorden. Maar toch! Dit hoeft niet altijd te gebeuren – er zijn manieren voor beide partners die betrokken zijn bij een gesprek (of het nu gaat om schreeuwen tegen elkaar over iets onbenulligs als kinderen die de hele dag videospelletjes spelen of een intense politieke discussie) om een gemeenschappelijke basis te vinden. Zodat iedereen zich begrepen voelt, ongeacht de methode die vooraf door een van beide partijen werd gebruikt.

Goede communicatie begint met goed naar elkaar te luisteren: wat zegt de ander, of beter gezegd, wat zeggen ze niet? Als je aan het praten bent en je partner onderbreekt je niet met woorden of daden (zoals glimlachen), oefen dan actief luisteren. Dit betekent daadwerkelijk opletten om hem of haar zo goed mogelijk te begrijpen wanneer je de hele dag door persoonlijk communiceert! Actief versus passief – blijf altijd betrokken want het is hard werken om 24/7 aan de goede kant van iemand anders te staan, maar geef soms ook wat ruimte – probeer niet hun verhaal over te nemen als dit klinkt als een boos gesprek bijvoorbeeld; laat het gewoon.

Relatietherapie

Mensen moeten aan hun communicatievaardigheden werken om relaties te laten voortbestaan. Communicatieproblemen ontstaan vaak door misverstanden en door een gebrek aan eerlijkheid of vertrouwen, wat verbeterd kan worden met een open gesprek over wat er gebeurt tussen twee mensen die veel om elkaar geven

Een fundamenteel onderdeel van elke gezonde relatie is eerlijkheid en vertrouwen, dus het is cruciaal dat beide partners het eens zijn over deze concepten voordat ze samen in iets nieuws springen. Als je niet precies weet waar je partner staat als hij of zij commentaar geeft op zichzelf, hoe kunnen beide partijen zich dan ooit veilig genoeg voelen om zichzelf volledig te delen?

Het is belangrijk om goed te communiceren in een relatie, en zonder effectieve communicatie kun je problemen krijgen met je partner. Relatietherapie kan een uitstekende manier zijn om deze problemen samen op te lossen.

Wat gaat er wel goed?

Als je het gevoel hebt dat de dingen behoorlijk muf worden in je relatie, is het misschien tijd voor verandering. Maak de balans op van wat nog steeds de beste emoties van beide partners naar boven brengt en kijk naar manieren waarop ze meer harmonieus kunnen samenwerken aan toekomstige inspanningen zoals taken of projecten in plaats van gewoon alles met elkaar te delen zonder de hele dag persoonlijke ruimte tussen hen in te hebben! En als er minder conflicten lijken te zijn als twee mensen al eerder getrouwd zijn geweest dan bij nieuwere stellen die hun eerste huwelijksverjaardag nog niet eens gevierd hebben (of welke maatstaf dan ook het meest geschikt lijkt), dan zou dit misschien een leidraad kunnen zijn om verder te gaan?

Wat is de oplossing?

De oplossing voor relatieproblemen is simpel: communiceer. Er zijn veel sites waar je kunt leren hoe je dat effectief en efficiënt kunt doen (en gratis!) Als je hulp of advies nodig hebt met je communicatievaardigheden, aarzel dan niet; neem gewoon contact op! Een andere optie zijn therapiesessies die speciaal zijn toegesneden op het oplossen van deze problemen. Het kan een goed besteedde tijd zijn om na te denken over wat er al die tijd verkeerd is gegaan?

Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *