Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 


Werken aan je zelfvertrouwen
Niet veel zelfvertrouwen? Dat is lastig, maar je kunt er zelf eenvoudig wat aan doen. Je moet weer in jezelf gaan geloven, hoe eenvoudig dat ook klinkt. Dat gaat beetje bij beetje. Je kunt jezelf hierin trainen. Bijvoorbeeld door deze oefeningen te doen.

Schrijf het op
Stel een lijst op met al je positieve eigenschappen. Stop niet met schrijven bij het vijfde positieve punt, want er zijn er veel meer. Als je goed je best doet, kun je tot een A4-tje komen. Een goede manier om de lijst te vullen is teruggaan in de tijd en als het ware een autobiografie schrijven.

Deel de autobiografie op in ervaringen, van heel vroeger tot heel recent. Bij elke ervaring schrijf je op waarom het een positieve ervaring was, welke kennis en vaardigheden je hebt gebruikt om die ervaring tot een succes te maken en hoe je je op dat moment voelde. Uit deze positieve ervaringen kun je positieve eigenschappen afleiden. Als je weer eens aan jezelf twijfelt, pak je de lijst er gewoon weer even bij.

Vergelijk jezelf niet met anderen
Er zijn altijd mensen die er beter uitzien, een betere baan hebben, meer geld, meer vrienden of een grotere auto. Probeer jezelf niet met hen te vergelijken. Je weet niet hoeveel moeite het hen heeft gekost om het voor elkaar te krijgen.

Bovendien zijn er zeker dingen die jij wel goed voor elkaar hebt. Ieder mens heeft zijn sterke en zwakke punten, dus het heeft geen zin om je blind te staren op wat anderen beter kunnen dan jij. Ga uit van je eigen kracht.

Fouten maken is menselijk
Het is niet reeel te veronderstellen dat je alles altijd maar goed doet. Fouten maken is menselijk. Wanneer je ergens de mist mee ingaat mag je er best even flink van balen, maar probeer het ook weer snel te vergeten en verder te leven. Volgend jaar lach je erom.

Geniet van complimentjes
Als iemand je complimenteert met je uiterlijk, met een behaald resultaat of een bepaalde handelwijze, zeg dan niet ''Och, het was niks' of 'Iedereen zou het zo gedaan hebben', maar bedank de gever voor dat compliment.

Sta er even bij stil dat je een succes hebt geboekt, hoe klein dat misschien ook is, en probeer het niet te bagatelliseren of te rationaliseren. Geniet ervan en onthoud het voor de volgende keer. En als een ander je niet complimenteert met een succesje, doe het dan zelf.

 


Copyright - Privacybeleid