Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 


Een laag zelfbeeld?
Doorbreek het doemdenken

Sterk wil je zijn. En groot. En mooi. En geliefd. Maar wanneer je in de spiegel kijkt zie je het tegenovergestelde. Iedereen lijkt wel beter, leuker, mooier, liever en slimmer dan jou. Een laag zelfbeeld kan je leven behoorlijk dwarszitten. Je kunt de veiligheid, waardering en verbondenheid in een relatie niet ervaren als je negatief over jezelf denkt.

Minderwaardig en onzeker
Een negatief zelfbeeld zorgt ervoor dat je je minderwaardig voelt. Het wakkert je onzekerheid en negativiteit aan. Op die manier wordt je zelfbeeld een self-fulfilling prophecy waardoor je niet meer in staat bent om vrij en onbevangen te kunnen genieten van het leven.

Zelf-veroordeling
Bij een laag zelfbeeld beoordeel je jezelf als negatief. Je veroordeelt jezelf bijvoorbeeld op grond van gemaakte fouten, of op je lichaam wat niet zo perfect is als je zou willen, of op je opleiding die je niet genoeg vindt, of op je relatie waar je niet leuk genoeg voor bent...

Het heeft weinig zin jezelf langs de suggestieve weg aan te praten dat je okee bent wanneer je niet begrijpt wat de precieze oorzaak is van je lage zelfbeeld.

Inzicht in de bron
Wat je nodig hebt is helder inzicht in het ontstaan van de negatieve manier waarop je naar jezelf kijkt. Vanuit die bron kun je tot het besef komen dat je ook okee kunt zijn wanneer je struikelend en foutenmakend door het leven gaat. Je zult moeten accepteren dat je bent wie je bent. Die zelfaanvaarding is een voorwaarde om positief tegen het leven aan te kijken.

Oorzaken
Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor je een laag zelfbeeld hebt. Het kan zijn dat je in het verleden nooit veel waardering hebt gekregen. Hierdoor willen we dan graag een ideaal persoon zijn die door iedereen goedgekeurd of bewonderd kan worden.

Het kan ook zijn dat je juist veel kritiek hebt gekregen. Hierdoor ben je als het ware 'geprogrammeerd' met het idee dat je niet goed bent, dat je niets waard bent, er niets van jou terecht komt, etcetera. Wanneer zulke dingen maar vaak genoeg worden gezegd, dan blijft daar op den duur iets van hangen.

Je bent okee
Wanneer je gaat beseffen dat er in feite nooit iets mis met je was, maar wel met degenen die je met dat idee hebben opgezadeld, lost dat negatieve zelfbeeld op den duur vanzelf op.

Bedenk dat ideaalbeelden elkaar alleen vinden in de film en nooit in de werkelijkheid van alledag. Totale zelfaanvaarding maakt je tot een vrijer en gelukkiger mens, en daardoor voor anderen ook aantrekkelijker...

 


Copyright - Privacybeleid