Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 Symptomen van verlatingsangst


Verlatingsangst leidt tot controlegedrag.

Iemand die in een gelukkige, stabiele relatie zit, heeft het vertrouwen dat het wel goed zit. Wanneer je last hebt van verlatingsangst, heb je dat vertrouwen niet. Daardoor zul je nooit een rustige, stabiele relatie kunnen krijgen. Want ook wanneer je geen enkele aanleiding hebt om je partner te wantrouwen, zie je overal redenen die je ervan overtuigen dat je partner je zal verlaten.

Verlatingsangst komt volgens de meeste psychologen voort uit een onveilige hechtingsstijl in je jeugd. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je als volwassene verlatingsangst kunt ontwikkelen. Je kunt daarbij denken aan onverwerkte pijn uit eerdere verbroken relaties en geschonden vertrouwen dat niet hersteld is.
Ook iemand die als kind bovengemiddeld beschermend is opgevoed, heeft als volwassene een bovengemiddelde kans om last te krijgen van verlatingsangst.

Zoals bij veel aandoeningen verschilt de heftigheid van de symptomen die iemand vertoont. Wantrouwen en controledwang vind je echter terug bij iedereen die lijdt aan verlatingsangst.

Wantrouwen
Het belangrijkste kenmerk dat iemand met verlatingsangst heeft, is een gebrek aan vertrouwen in de partner. Dit gebrek aan vertrouwen ligt als een gifdeken over de hele relatie heen en zie je in alle aspecten van de relatie terug.

Alles wat de partner van iemand met verlatingsangst zegt en doet wordt in twijfel getrokken. Wanneer de partner na zijn of haar werk een half uur later thuiskomt dan gebruikelijk, wordt de uitleg dat er file stond niet geloofd. Iemand met verlatingsangst is meteen gealarmeerd. Er is vast meer aan de hand...

Alle mogelijke rampscenario's komen voorbij. Een drankje met iemand waar hij of zij verliefd op is. Zoenen met een collega. Een vluggertje op de parkeerplaats. Dat de partner werkelijk in de file gestaan heeft, wordt niet geloofd.

Het vervelende is dat iemand die zijn partner niet vertrouwt, op zoek gaat naar bewijzen om het wantrouwen te rechtvaardigen. Wantrouwen leidt vrijwel altijd tot controlegedrag.

Controlegedrag
Een eerste kenmerk van controlegedrag is dat de partner verantwoording moet afleggen. Waar was je? Met wie was je? Waarom heb je niet gebeld? Etcetera, etcetera.

Als partner van iemand met verlatingsangst kun je het gevoel hebben dat je de angst van je partner kunt blussen door alle vragen uitgebreid te beantwoorden.

Voor iemand met verlatingsangst is alles dat je probeert om de angst te blussen alleen maar gezien wordt als extra brandhout. Het wantrouwen en en de achterdocht "dat er wel wat aan de hand is" zal daarom alleen maar groter worden.

En wat doet iemand die de woorden van zijn partner niet gelooft? Die besluit om op eigen houtje op onderzoek uit te gaan om bewijzen te vinden "dat er wel wat aan de hand is".

Verlatingsangst heeft in verreweg de meeste gevallen geen feitelijke grond. Er is geen reden tot wantrouwen. Maar iemand met verlatingsangst zal alleen maar concluderen dat gebrek aan bewijs alleen maar betekent dat de partner beter is in het verbergen, dan hij of zij is met het vinden van het bewijs.

Het gevolg is dat iemand met verlatingsangst nog fanatieker op zoek gaat naar het bewijs waar hij of zij zeker van is dat het bestaat. De relatie raakt daardoor verstrikt in een net van wantrouwen en achterdocht aan de ene kant, en frustratie en vrijheidsdrang aan de andere kant. Dan is het eind zoek en de liefde dood en overleden.

Over en sluiten
Vreemd genoeg is het meestal degene die verlatingsangst heeft die een relatie die vergiftigd is door wantrouwen en controledwang beeindigt. Ze zijn immers bang om zelf verlaten te worden, en om dat te voorkomen, doen ze het zelf maar. Dat is wat psychologen die zich met verlatingsangst bezighouden concluderen.

Iemand met verlatingsangst doet dit vanuit het waanidee dat het zelf verbreken van de relatie minder pijn zal doen. Maar zelfs na het beeindigen van de relatie hebben veel mensen met verlatingsangst nog de neiging om hun inmiddels ex-partner te blijven controleren. Niet omdat diegene wil dat het weer goedkomt, maar omdat de verlatingsangst een wezenlijk onderdeel is gaan uitmaken van de persoonlijkheid.

En die persoonlijkheid wil gevoed worden. Als dat niet kan omdat er geen partner meer voorhanden is, dan zal iemand met verlatingsangst de ex-partner hinderlijk blijven volgen. Van iemand met verlatingsangst ben je niet heel snel verlost.

 


Copyright - Privacybeleid