Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 Kun jij ook nooit iets goed doen?
Denk aan iets wat je partner laatst verkeerd deed of aan iets vervelends wat je tegen je partner zei. Waar lag het aan dat hij/zij zo deed? Doet je partner altijd zo? Is dit gewoon een slechte eigenschap van hem/haar? Of kon je geliefde er niets aan doen, bijvoorbeeld omdat hij of zij slecht geslapen had? Doet hij/zij anders nooit zo?

Enkele sociaal-psychologen zijn er eens goed voor gaan zitten en kwamen er achter wat stelletjes gelukkig maakt en gelukkig houdt met elkaar.

Krediet voor goede dingen
Er kwam naar voren dat gelukkige stellen positief gedrag van de partner toeschrijven aan de persoonlijke eigenschappen van de partner, terwijl de negatief gedrag toegeschreven wordt aan de omstandigheden of gezien wordt als iets tijdelijks.

Ze geven hun partner krediet voor de goede dingen die hij/zij voor elkaar krijgt, terwijl zij hun partner niet de schuld geven van dingen die hij of zij verkeerd doet.

Negatief gedrag
Ongelukkige koppels doen dit precies andersom. Zij beschrijven het goede van d eander als iets tijdelijks met een externe oorzaak ("Nico had gewoon geluk dat hij mijn verjaardag op de kalender had gezien, anders was hij het vergeten") en negatief gedrag als een stabiele eigenschap van de persoon ("Jolande is gewoon te lui om iets voor mij te doen").

Wat je hieruit kunt leren? Hoe jij en je partner naar elkaar kijken bepaalt of je geluk hebt in de liefde.

(Bron: Coachingkalender 2007)
 


Copyright - Privacybeleid