Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 


Beter omgaan met kritiek
Je krijgt er niet alleen in een relatie mee te maken, maar wanneer je kritiek krijgt van iemand om wie je veel geeft, komt dat extra hard aan. Goed omgaan met kritiek is lang niet zo gemakkelijk. Hoe kun je daar beter mee omgaan?

Veel mensen ervaren kritiek als een aanval. Het wordt vaak gezien als bedreigend en kan daardoor liden tot erg heftige reacties. "De hufter. Wat denkt hij wel niet. Alsof hij zelf zo'n lekkertje is..."

Opgeblazen
Een scheldpartij als reactie kan logisch lijken, maar leidt in verreweg de meeste gevallen niet tot een goed gesprek. Dingen worden opgeblazen en uit hun verband gerukt. Zelfs wanneer je partner met alle goede bedoelingen in milde bewoordingen iets aan de kaak wil stellen, kan dat leiden tot ruzie.

Kritiek word vaak opgevat als een aanval op de persoon zelf, terwijl het meestal maar om een punt van het gedrag van de ander gaat.

Dichtklappen
Wat ook kan is dat je helemaal dichtklapt nadat je kritiek over je heen hebt gekregen. Je loopt weg, je gaat met een mp3-speler in een hoekje zitten en sluit je af voor de ander.

Het is allemaal wel verklaarbaar, maar handig is het natuurlijk niet. Hoe kun je leren om beter te reageren wanneer iemand kritiek op je heeft?

1. Kritiek zegt iets over de ander
Wanneer iemand kritiek heeft, dien je op de eerste plaats te bedenken dat die kritiek iets zegt over de ander. Je partner vindt iets vervelend. Niet de hele wereld vindt iets vervelend, alleen je partner. Plus: je partner vindt niet alles vervelend, maar alleen dat wat hij je vertelt.

2. Luister goed
Wanneer je kritiek krijgt is je eerste reactie vaak meteen om uit alle macht te ontkennen. Niet doen. Je partner zegt het niet voor niets. Luister goed wat er gezegd wordt en denk daar eerst even over na voor je een reactie geeft.
Je kunt doorvragen. Het is ook slim om je partner te vragen hoe hij of zij het probleem zou willen veranderen.

3. Blijf rustig
Zelfs wanneer het onzin is. En zelfs wanneer het kwetsend is, is schelden geen oplossing. Blijf rustig en laat je niet op de kast jagen. Probeer niet te snel in de verdediging of de tegenaanval te gaan.

4. Onderhandel
Wanneer je het eens bent met de kritiek, moet je er niet over zeuren en je partner ronduit gelijk geven. Wanneer je het niet eens bent met de kritiek moet je bedenken dat de ergernis bij je partner zal blijven wanneer er niks verandert.
Onderhandel dus samen over een compromis waarin je je allebei kunt vinden. 


Copyright - Privacybeleid