Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 De kenmerken van een goede relatie
1. Vertrouwen

Binnen een relatie is het belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Vertrouwen in elkaar betekent namelijk dat je je veilig voelt bij elkaar. Zonder veiligheid mis je een belangrijk fundament binnen je relatie.

Voor vertrouwen binnen je relatie is het belangrijk dat je van elkaar weet wat je bezighoudt. Als je je partner in principe vertrouwt, maar jaloers wordt als hij met een bepaalde collega gaat borrelen: spreek het uit. Dat wil niet zeggen dat je je partner verbiedt om contact met die collega aan te gaan, maar alleen al het uitspreken van je angsten kan helpen om het vertrouwen in je partner goed te houden.

Vertrouwen binnen een relatie geeft rust. Wanneer je weet dat je je vriendin kunt vertrouwen, is het geen enkel probleem als ze vriendschappelijk contact heeft met mannen. Je kunt ervan uitgaan dat je partner je niet zal bedriegen. Dat wil niet zeggen dat er, ook in een goede relatie, nooit bedreigingen zijn. Die zijn er altijd. Het gaat er met name om hoe je met die bedreigingen omgaat.

Voorbeeld
Een ouder stel is al dertig jaar samen. Op een dag belt de man zijn vrouw of ze een uurtje later kunnen eten. Hij is die dag later thuis omdat hij een vriendin van een collega na het werk gaat helpen met computerproblemen. Als de vrouw die avond later dan gebruikelijk gaat koken, komt haar man thuis.
"Wat ben je vroeg", zegt de vrouw verbaasd tegen haar man. "Ik dacht dat jij iemand met de computer moest helpen."
"Tja", antwoordt de man. "Het was zo'n leuke vrouw. Ik dacht dat ik maar beter naar huis kon gaan."

Te voet en te paard
Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met ervaringen waarbij gegeven vertrouwen achteraf niet terecht bleek te zijn. Een eerdere liefde werd verliefd op een ander zonder daar eerlijk over te zijn. Een goede vriend blijkt dingen die je in vertrouwen verteld hebt door te vertellen. Afijn. In je eigen leven zul je voorbeelden genoeg vinden van situaties waarbij je besodemieterd werd.

Door die ervaringen kun je misschien moeite hebben om weer opnieuw te vertrouwen. Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard, zo luidt een bekend gezegde. Maar in de liefde heb je eigenlijk geen keuze.

Een relatie zonder vertrouwen is gedoemd te mislukken. Probeer een streep te zetten onder het verleden. Uitgaan van het zwartste doemscenario maakt je zeker niet gelukkig. Als jij jezelf terugvindt boven een vuilniszak omdat je de sporen van je geliefde probeert na te gaan, kun je jezelf afvragen of het voortzetten van die relatie wel zo verstandig is. Dan ben je beter af in je eentje.

Zelfwaardering
Zelfwaardering is het sleutelwoord bij het geven van vertrouwen. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat mensen die een laag of negatief zelfbeeld hebben, veel meer moeite hebben om hun partner te vertrouwen. Doordat zij een negatief beeld van zichzelf hebben, zien zij overal om zich heen anderen die veel leuker zijn. Bij deze mensen is de angst vaak groot dat hun partner hen verlaat voor iemand die leuker is.

Wanneer jij last hebt van een laag zelfbeeld is het verstandig om hier iets aan te doen. Hier lees je daar meer over en vind je tips wat je daaraan kunt doen.


De kenmerken van een goede relatie:
- Vertrouwen
- Acceptatie
- Plezier
- Bouwen op elkaar
- Geloof
- Flexibiliteit
- Goede herinneringen

 


Copyright - Privacybeleid