Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 De kenmerken van een goede relatie
7. Goede herinneringen

Herman van Veen zong het al: "Als liefde zoveel jaar kan duren, dan moet het echt wel liefde zijn. Ondanks de vele kille uren, de domme fouten en de pijn." De kunst van een goede relatie is om ondanks de ruzies en de conflicten die je nu eenmaal meemaakt, toch met zoete herinneringen terug te kijken op de relatie die je met je partner hebt.

In iedere langdurige relatie zijn perioden dat het eventjes niet zo lekker loopt. In iedere relatie zijn ruzie, conflicten en maak je fouten. Ontrouw, geld, familie, drank. Er zijn voldoende onderwerpen waarbij geliefden elkaar in de haren kunnen vliegen.

Ook mensen die al meer dan 15 jaar samen zijn maken dit soort problemen mee. Hoe komt het dan dat zij, schijnbaar zonder problemen, dit soort tegenslagen kunnen overwinnen? Volgens relatiedeskundigen komt dat doordat zij een dikke streep onder negatieve ervaringen uit het verleden kunnen zetten. Wanneer deze mensen over hun relatie praten, hebben zij het vooral over de mooie herinneringen.

Voorbeeld
Een vrouw vertelt: "In de 20 jaar dat mijn man en ik nu samen zijn hebben we regelmatig als kemphanen tegenover elkaar gestaan. En in die ruzies ging het er van twee kanten hard aan toe. Maar we zijn altijd in staat geweest om de conflicten die we hadden op te lossen. En als het eenmaal opgelost was, dan hadden we het er ook niet meer over. Ik geloof niet dat mijn man en ik in die tijd ouwe koeien uit het verleden voor elkaars voeten hebben gegooid.

We zijn nog steeds samen omdat we het fijn hebben samen. Tenminste: 99 procent van de tijd. En die ene procent dat het niet leuk is voert bij ons niet de boventoon. Als wij het hebben over vroeger, dan hebben we het altijd over de leuke dingen. Nooit over de dingen die niet leuk waren. Misschien dat dat ons geheim is."

Koester de liefde
Veel relatietherapeuten noemen ook de 'mazzel' die veel succesvolle stellen voelen als kenmerk van een goede relatie. Veel mensen die allang bij elkaar zijn zien zichzelf als mazzelaar dat ze hun partner zijn tegengekomen. Het koesteren van die liefde zorgt er ook voor dat positieve herinneringen de overhand hebben.


De kenmerken van een goede relatie:
- Vertrouwen
- Acceptatie
- Plezier
- Bouwen op elkaar
- Geloof
- Flexibiliteit
- Goede herinneringen

 


Copyright - Privacybeleid