Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 De kenmerken van een goede relatie
5. Geloof

"Je kunt niets zeker weten, want alles gaat voorbij. Maar ik geloof in jou en mij." Het zijn die woorden uit de pen van Lennaert Nijgh die de spijker op de kop slaat bij een van de belangrijkste peiler onder iedere relatie. Ondanks negatieve ervaringen uit het verleden, ga je ervan uit dat je relatie voor eeuwig is.

Succesvolle relaties, zijn die relaties waarbij beide partners voor 100 procent in de relatie staan. Ze blijven niet bij elkaar "zolang het leuk is", maar ze blijven ook bij elkaar ook als het tegenzit. Uit elkaar gaan is geen optie.

Uit interviews met stellen die al meer dan vijftien jaar een goede relatie hebben, blijkt dat zij net als mensen met een slechte relatie flink ruzie met elkaar kunnen maken. Ruzie en conflicten horen nou eenmaal net zo goed bij een relatie als de rozengeur en de manenschijn. Maar zoals hier ook al staat: ruzie hoort erbij.

Wat is dan het verschil tussen ruzies in een slechte relatie en ruzies in een goede relatie? Volgens psychologen zit het belangrijkste verschil erin dat mensen met een goede relatie nooit serieus overwegen om de relatie te beeindigen. Al is de boosheid nog zo groot: je dreigt er niet mee om een punt achter de relatie te zetten.

Voorbeeld
Een man vertelt: "We zijn inmiddels bijna 30 jaar samen. In die tijd zijn er heus wel periodes geweest dat het niet zo lekker ging, dat er afstand was. Maar voor ons allebei is dat nooit de aanleiding geweest om de ander te verlaten of om daarmee te dreigen.

Als we ruzie hebben, dan knalt het flink. Maar we gaan daarbij nooit tot op het bot. We zullen niet iets zeggen om de ander expres te kwetsen. Als je al zo lang een relatie met elkaar hebt leer je bovendien wanneer je moet schreeuwen en wanneer je beter even de andere kant uit kunt kijken."

Alleen maar negatieve ervaringen
Wanneer je in een nieuwe relatie stapt, heb je al een relatiegeschiedenis. Net zoals je partner. En die geschiedenis is niet best: alle relaties die je eerder hebt gehad, zijn gesneuveld en op de klippen gelopen. Maar ook al heb je feitelijk alleen maar negatieve ervaringen: houd jezelf goed voor ogen dat ervaringen uit het verleden geen garantie zijn dat het ook in deze relatie weer fout zal gaan.

Succesvolle relaties zijn relaties waarbij beide partners voor de volle honderd procent die relatie aangaan. Zonder voorbehoud. Zonder reserves.


De kenmerken van een goede relatie:
- Vertrouwen
- Acceptatie
- Plezier
- Bouwen op elkaar
- Geloof
- Flexibiliteit
- Goede herinneringen

 


Copyright - Privacybeleid