Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 De kenmerken van een goede relatie
6. Flexibiliteit

Het leven is dynamisch en dat geldt ook voor een relatie. Hoewel de liefde in een relatie blijft, veranderen de omstandigheden. Je krijgt kinderen, een andere baan, of je partner wordt ziek. Er zijn allerlei omstandigheden die kunnen veranderen. Die veranderingen hebben ook hun invloed op je relatie. Flexibel omgaan met veranderende omstandigheden is daarom een belangrijk kenmerk voor een succesvolle relatie.

Wanneer je in een relatie niet eens af en toe water bij de wijn kunt doen en star blijft vasthouden aan gemaakte afspraken, breng je de stabiliteit van je relatie in elkaar. Het is inherent aan het leven en dus ook inherent aan relaties dat dingen veranderen.

Niet alle stellen weten even succesvol met deze veranderingen om te gaan. Wanneer een van de partners een nieuwe baan krijgt waardoor hij per dag anderhalf uur tijd meer kwijt is aan reizen, heeft dit effect op je relatie. Huishoudelijke taken zoals boodschappen doen en koken blijken dan opeens niet meer haalbaar.

Het is dus van belang dat je met elkaar in staat bent om bij dat soort veranderingen allebei een beetje water bij de wijn te doen en samen nieuwe afspraken te maken. De een kookt wat vaker, de ander is voortaan verantwoordelijk voor de was en het schoonmaken van de WC. Door rekening te houden met elkaar, voorkom je veel alledaagse problemen.

Voorbeeld
Een man vertelt: "Ik heb een lat-relatie met mijn vriendin. Doordat ze sinds een tijdje een studie volgt, missen we nu iedere weekend een dag die we normaal gesproken samen zouden zijn. Omdat we allebei een druk leven hebben, zouden we elkaar een tijd lang heel weinig zien.

We hebben toen gekeken of we ergens anders in de week 'vervangende tijd' konden vinden. We vonden die op dinsdagochtend. Ik ben dan altijd vrij, en mijn vriendin heeft met haar werk geregeld dat ze dinsdag pas om 12 uur hoeft te beginnen. Sindsdien brengen we iedere dinsdagochtend samen door. We slapen uit, of we gaan ergens ontbijten. Ideaal."

Voor de kinderen zorgen
Een van de grotere veranderingen die veel stellen meemaken tijdens hun relatie is het krijgen van kinderen. Hoewel veel stellen vaak vooraf afspreken dat ze allebei minder gaan werken als de baby er eenmaal is, blijkt in de praktijk dat de zorg voor kinderen toch vooral een aangelegenheid is die op het bordje van de moeders komt te liggen.

Daar is niks mis mee op het moment dat beide partners het daarmee eens zijn. Maar vaak is het zo dat moeder graag zou willen dat de vader een dag (of een paar dagen) minder gaat werken zodat zij zelf ook haar carriere kan voortzetten. Omdat mannen dat in veel gevallen niet zien zitten, kan dit leiden tot hevige relatieproblemen. Spreek daarom voor de geboorte van je kindje al duidelijk af hoe je de taakverdeling naar de bevalling gaat verdelen. En houd je allebei aan die afspraken.


De kenmerken van een goede relatie:
- Vertrouwen
- Acceptatie
- Plezier
- Bouwen op elkaar
- Geloof
- Flexibiliteit
- Goede herinneringen

 


Copyright - Privacybeleid