Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 De kenmerken van een goede relatie
4. Bouwen op elkaar

We leven in een tijd waarin onafhankelijkheid en zelfstandigheid dominante begrippen zijn. Ook binnen een relatie zijn onafhankelijkheid en zelfstandigheid niet weg te denken. Schijnbaar in tegenspraak met die begrippen is een essentieel onderdeel van een succesvolle relatie dat je op elkaar kunt bouwen.

In een goede relatie heb je voldoende tijd en ruimte om, naast het leven met je partner, ook onafhankelijk van elkaar dingen te doen. Die zelfstandigheid geeft voldoende lucht in een relatie. Als je 24 uur per dag tijd met elkaar door zou brengen, zou dat al snel benauwend kunnen zijn.

Aanvullend aan die zelfstandigheid, is het voor een goede relatie echter ook van levensbelang dat je er voor elkaar kunt zijn als de ander je nodig hebt. Je moet op elkaar kunnen bouwen. Als jij je achterover laat vallen, doe je dat in de vaste wetenschap dat je partner klaar staat om je op te vangen.

Voorbeeld
Een vrouw vertelt: "Naast de intense liefde die ik met mijn vriend voel, hebben we ook een praktische verbondenheid. Dat hij mij helpt als ik zit te mopperen over de troep die mijn verbouwing heeft achtergelaten. Dat hij zegt: "Dan kom ik toch dit weekend naar je toe en ruimen we samen op."

Ik schaam me deat het zo'n rotzooi is. Ik ben tenslotte graag de vrouw die alles onder controle heeft. Maar tegelijkertijd vind ik het heerlijk om iemand te hebben tegen wie ik kan zeggen waar ik mee zit en dat hij me dan helpt. Zo simpel."

Geen goudschaaltje
In een goede relatie heb je geen goudschaaltje waarin je allebei afweegt wat de ene allemaal al heeft ontvangen en wat de ander (dus) allemaal nog dient te krijgen. Je bent er voor elkaar als je elkaar nodig hebt. Punt uit.

Vaak is het zo dat de balans de ene keer wat meer naar de ene partner uitgaat, en de andere keer weer wat meer naar de ander. Emotionele (of praktische) afhankelijkheid is meestal niet iets dat allebei de partijen tegelijkertijd nodig hebben. De ene ontvangt steun op het ene moment, de ander op een ander moment. Stellen die een goede relatie hebben samen houden niet bij wie er toevallig eens iets meer steun ontvangt. De een is blij dat hij/zij geholpen wordt. De ander is blij dat hij/zij kan helpen.


De kenmerken van een goede relatie:
- Vertrouwen
- Acceptatie
- Plezier
- Bouwen op elkaar
- Geloof
- Flexibiliteit
- Goede herinneringen

 


Copyright - Privacybeleid