Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 De kenmerken van een goede relatie
2. Acceptatie

Uit onderzoeken blijkt dat met name vrouwen er moeite mee hebben om hun partner volledig te accepteren zoals hij is. Ze proberen hun partner te veranderen. "Niet doen!," waarschuwen psychologen met klem.

Veel vrouwen hebben de neiging om hun partner te veranderen. Onder het motto "Natuurlijk moet je je vriend nemen zoals hij is. Je moet hem alleen niet zo laten", proberen ze dingen waaraan zij zich storen te veranderen. Zonder dat zij het doorhebben, vergroten zij hiermee de conflicten met hun partner.

Niemand is perfect. Jij niet en je partner niet. Zelfs in de meest perfecte relatie zijn er kleine ergernissen over het gedrag en de eigenschappen van de ander. Wanneer je je daaraan stoort, kun je dat zeggen. Je moet alleen niet verwachten dat je woorden ook maar een snippertje invloed hebben op het gedrag van je partner. Want daarover zijn vrijwel alle relatiedeskundigen het eens: je partner kun je niet veranderen.

Verandering komt van binnenuit en kun je niet van buitenaf opleggen.

Voorbeeld
Een man vertelt: "Mijn vriendin is altijd haar sleutels kwijt. Soms duurt het wel een kwartier voordat de sleutels weer teruggevonden zijn. Soms liggen ze in de fruitschaal. Soms blijken ze de derde keer kijken toch in haar tas te zitten. In het begin ergerde ik me daaraan, maar ik heb me erbij neergelegd dat dit nu eenmaal bij haar hoort. Als ik de sleutels toevallig zie, leg ik ze op de keukentafel. Dat scheelt wel iets. Maar het probleem zal nooit verdwijnen. Het geeft niet. Ik houd zielsveel van haar. Er staan heel veel positieve eigenschappen tegenover."

Scenes lossen niets op
Een handigere strategie om om te gaan met de dingen waaraan je je stoort, is om je energie te besteden aan het accepteren van de slechte kanten van je partner. Wanneer die, voor de zoveelste keer, de kliko niet op tijd heeft buitengezet kun je een hele scene maken. Maar daarmee los je het probleem niet op. Je bereikt er wel mee dat je je partner tegen je in het harnas jaagt. Die zal namelijk (terecht) zeggen dat hij dat niet vergeten is om jou een hak te zetten.

Accepteer dus gewoon dat je partner vergeet om de kliko buiten te zetten, en doe het zelf zonder te morren. Vraag je partner om in plaats daarvan iets anders te doen wanneer je het gevoel hebt dat je teveel huishoudelijke taken moet doen. En zeg nou zelf: is die kliko het nou werkelijk waard om zoveel heibel over te schoppen?

Niet over je laten lopen
De negatieve eigenschappen van je partner accepteren is iets anders dan over je laten lopen. Wanneer er een aantal grote essentiele zaken binnen je relatie structureel niet goed zitten, moet je dat natuurlijk aan de kaak stellen.

Wanneer jouw partner zo af en toe met een ander wil vrijen terwijl jij daar hele grote problemen mee hebt, is dat iets om het uitgebreid over te hebben. Een van jullie twee zal dan door de bocht moeten. Of er wordt niet meer buiten de deur gevreeen, of jullie spreken met elkaar af dat dat zo af en toe moet kunnen.

Maar als je niet tot elkaar kunt komen: voorkom heel veel ellende en besluit samen dat je dan beter een punt achter je relatie kunt zetten. Doe je dat niet dan zul je keer op keer op keer op keer dezelfde ruzies en dezelfde patronen met elkaar meemaken zonder dat dit iets oplost.


De kenmerken van een goede relatie:
- Vertrouwen
- Acceptatie
- Plezier
- Bouwen op elkaar
- Geloof
- Flexibiliteit
- Goede herinneringen

 


Copyright - Privacybeleid