Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 Omgaan met een jaloerse partner
Zoals vrijwel alles, kent ook jaloezie meerdere kanten. Je kunt zelf jaloers zijn, maar het kan natuurlijk ook zijn dat jij last hebt van een jaloers partner. Hoe kun je daar mee omgaan? Het is mogelijk, dat jij zelf een bijdrage levert aan de instandhouding van de jaloezie bij je partner. In de praktijk komen we vooral de volgende twee manieren tegen:

Actief jaloezie stimuleren
Allereerst kun jeactief jaloezie stimuleren, door er bewust aanleiding voor te geven. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door opmerkingen in de richting van overspel te maken.

Het stimuleren van jaloezie kan verschillende redenen hebben. Het kan een kick geven,de kick van: "Ik heb jou stevig te pakken, maatje". Er kunnen ook andere motieven spelen. Je kunt daarmee bijvoorbeeld uit-testen of je partner nog om je geeft.

Het bewust oproepen van jaloezie heeft vaak als functie de eigen onzekerheden op te heffen. Het zal echter duidelijk zijn, dat je daarmee zelf een aandeel hebt in de jaloerse relatie.

Jaloezie dwangmatig voorkomen
Ook het tegenovergestelde gedrag kan aan de instandhouding van jaloezie bijdragen. Je doet alles om jaloeziegevoelens te voorkomen. Je bent overdreven angstig om aanleiding te geven voor jaloezie, en doet steeds je best om uitbarstingen van jaloezie te voorkomen.

Alles wat ook maar een beetje aanleiding kan geven tot jaloezie, probeer je angstvallig te vermijden. Je wilt op die manier juist je partner geruststellen, maar vrijwel altijd wordt die daardoor meestal juist achterdochtiger. Normale situaties krijgen namelijk een abnormale betekenis. Je partner zal niet leren om een normale hoeveelheid jaloezie te tolereren.

Hoe kun je emotioneel weerbaar zijn tegen je jaloerse partner?
Het is moeilijk hiervoor algemene richtlijnen te geven. Maar met behulp van de volgende tips kun je misschien voorkomen, dat je het slachtoffer wordt van je jaloerse partner.

 • Geef niet teveel aanleiding tot jaloeziegevoelens
  Je kunt natuurlijk proberen om jaloezie te voorkomen. Ga je partner niet uittesten of op de proef stellen. Op deze wijze draag je bij aan een spelletje, waarbij alle partijen verliezen.

 • Neem geen verantwoordelijkheid
  Neem geen verantwoordelijkheid voor de jaloeziegevoelens van uw partner. Het zegt namelijk meer over je partner, dan over jou. Als je partner overdreven jaloers is, dan is dat niet jouw probleem. Voel je er daarom niet schuldig onder.

 • Maak er geen ramp van
  Ga niet over tot zelfmedelijden. Probeer te leven met een partner die kennelijk in dit opzicht onvolmaakt is. Wordt de situatie echt onhoudbaar, dan kun je misschien samen besluiten om er een punt achter te zetten.

 • Beantwoord niet eindeloos elke ondervraging
  Wanneer je alle vragen van je partner beantwoord, hoe belachelijk ze ook zijn, beloon je de ander voor zijn of haar vraaggedrag. Stel voor jezelf vast hoever je wilt gaan met antwoord te geven. Is de grens van het redelijke bereikt, stop dan.

 • Wees assertief
  Maak je partner duidelijk dat de jaloezie zijn of haar probleem is en dat je partner er beter iets tegen kan doen.

 • Wees redelijk
  Niet elk verzoek van je jaloerse partner is onredelijk.

 •  


  Copyright - Privacybeleid