Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 Omgaan met jaloezie
Omgaan met je eigen jaloezie valt vaak niet mee. Zelfs als je eigenlijk wel van jezelf weet dat je jaloezie zwaar overdreven is, is het niet eenvoudig je jaloezie onder controle te houden. Onderstaande tips uit het boek 'Zorgen voor Jezelf' van henk Hermans kunnen je helpen.

 • Geef toe dat je jaloers bent
  Veel jaloerse mensen schamen zich voor hun jaloezie. Ze proberen deze te verdringen of te ontkennen. Dat leidt gewoonlijk niet tot een verbetering. Zo'n verbetering begint pas, als je jaloezie onder ogen durft te zien.

 • Accepteer normale jaloezie
  Een zekere mate van jaloezie is onvermijdelijk in de meeste liefdesrelaties. Liefde en jaloezie gaan nu eenmaal meestal samen, als twee zijden van een medaille. Als je geen enkele jaloezie wilt toestaan, kun je beter geen relaties hebben.

 • Vervang liefdeshonger door actief liefhebben
  Leg in je liefdesleven de nadruk op liefhebben, in plaats van geliefd worden. Een oude Boeddhistische spreuk luidt: 'Er is een goede remedie tegen jaloezie, namelijk bewust liefhebben. Maar voor veel mensen is deze remedie zwaarder dan de last van de jaloezie'.

 • Stop het controleergedrag
  Hoewel je geen directe controle over je jaloeziegevoelens hebt, kun je wel steeds beslissen wat je met die gevoelens doet. Geef er niet aan toe. Ga je partner niet controleren en onderwerp hem/haar niet aan een kruisverhoor. Je partner heeft recht op een eigen leven.

 • Maak van een liefdesrelatie geen vechtrelatie
  Ga niet strijden om de liefde van je partner. Een strategie als 'Oog om oog en tand om tand' levert in de liefde alleen maar verliezers op. Om het in de woorden van een relatietherapeut te zeggen: Een echtrelatie is geen vechtrelatie.

 • Voorkom emotionele afhankelijkheid
  Beperk je sociale leven niet tot je liefdesrelatie. Daarmee maak je jezelf te afhankelijk van je partner. Zorg voor voldoende andere sociale contacten en bezigheden.

  Werk aan zelfvertrouwen
  Laat je eigenwaarde niet afhangen van de liefde van je partner. Overdreven jaloezie komt vaak voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Omgekeerd leidt positief zelfvertrouwen vaak tot vermindering van jaloezie. doe daar je voordeel mee.

 • Wees realistisch, ook in de liefde
  Laat ook in de liefde het verstand uiteindelijk zegevieren. Behoud gerust je romantische fantasietjes, maar besef wel dat het fantasieen zijn. •  


  Copyright - Privacybeleid