Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 Hoe ga je om met jaloezie?

Geloof het of niet maar volgens relatietherapeuten kan een goede relatie niet zonder jaloezie. Jaloezie laat ons zien hoeveel we van onze partners houden. Een beetje jaloezie mag best, maar er zijn natuurlijk wel grenzen aan verbonden. Wanneer de ene partner de ander doorlopend controleert, is de lol er natuurlijk al snel af.

Waakzaam
Jaloezie wordt door de meeste mensen gezien als een nutteloze emotie, een mengeling van angst, gevoelens van minderwaardigheid, achterdocht en onmacht. Maar relatietherapeuten denken daar anders over. Zij stellen dat een beetje jaloezie ervoor zorgt dat je waakzaam blijft in je relatie en dat je je relatie daardoor niet als vanzelfsprekend gaat beschouwen.

Angst te verliezen
Een beetje jaloezie mag een relatie dan ten goede komen, dat geldt zeker niet wanneer jaloezie een rol speelt in alles wat je samen met je partner doet. Veel jaloezie heeft te maken met de angst om iets te verliezen dat je hebt. Je vriendje (m/v) kwijtraken aan een ander die leuker is bijvoorbeeld.

Onzekerheid
De angst om de ander kwijt te raken, komt vaak voort uit een laag zelfbeeld en een gevoel van onzekerheid. Je denkt dat je partner beter verdient dan jou. En om je heen zie je overal mensen die leuker, aardiger, knapper, sympathieker en slimmer zijn.
Je partner hoeft maar even te glimlachen naar iemand anders en je voelt de jaloezie meteen in golven omhoog borrelen.

  • Omgaan met jaloezie
    Het is vaak lastig om je jaloezie te controleren, zelfs als je rationeel wel weet dat je jaloerse gevoelens overdreven zijn. Misschien dat deze tips kunnen helpen.

  • Omgaan met een jaloerse partner
    Wanneer je zelf last hebt van jaloezie heb je het niet gemakkelijk, maar wanneer je een jaloerse partner hebt is het leven ook niet eenvoudig. Deze tips kunnen je helpen daar beter mee om te gaan.

  •  


    Copyright - Privacybeleid