Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 De verliefdheid voorbij

Wat is er aan de hand?
Je realiseert je dat je partner niet volmaakt is. De roze bril gaat af: plotseling zie je de onprettige eigenschappen van je partner, en de verschillen tussen jullie beiden. Dat leidt tot twijfels over de relatie: is dit wel degene met wie je verder wilt?

Waaraan merk je het?

 • Je ziet de tekortkomingen van je partner, en je voelt je daardoor teleurgesteld of geirriteerd.
 • Je loopt aan tegen tegengestelde verlangens.
 • Je krijgt ruzie over kleinigheden.
 • Je ziet elkaar minder vaak en je weet daardoor niet meer precies van elkaar waar je mee bezig bent.
 • Doordat de ander je niet meer op een voetstuk plaatst, word je opeens weer geconfronteerd met je eigen fouten en onvolkomenheden.


  Wat is er aan te doen?
  De kern hierbij is dat je elkaar accepteert en elkaar in je waarde laat. Verliefd zijn was een fase van opgaan in elkaar; nu moet je leren op eigen benen te staan, je eigen leven weer oppakken. Niet te veel op jezelf, maar ook niet te veel versmelten; het gaat om het vinden van de juiste balans.

  Dit is een fase waarin je je behoeften op elkaar afstemt, verschillen moet accepteren of moet constateren dat je die verschillen te groot vindt. Je moet een keus maken: wil ik echt verder met deze persoon?

  Seksueel verandert er ook het een en ander. De tijd dat het vasthouden van zijn hand je al in vervoering kon brengen, is voorbij. Nu breekt de fase aan dat je elkaar moet gaan vertellen wat je wel en niet prettig vindt op seksueel gebied, en ook hier zul je tegen verschillen aanlopen.


  Oefening
  Ga ontspannen zitten of liggen, sluit je ogen en ontspan. Stel je voor hoe je eruitziet op een geluksdag: wat heb je aan, hoe gedraag je je, hoe kijk je tegen jezelf aan? Hoe ziet je partner eruit op deze perfecte dag? Hoe voelt het om met hem/haar samen te zijn?

  Stel je nu op dezelfde manier een dag voorwaarop alles tegenzit. Hoe zie je er nu uit? Waarop heb je kritiek bij jezelf? En bij je partner?

  Deze oefening relativeert de extreme opvattingen die je over je partner hebt. Het hangt soms erg van je eigen stemming af hoe je naar de ander kijkt. Maak de ander niet te veel verantwoordelijk voor jouw gevoel. •  


  Copyright - Privacybeleid