Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 Knellende familiebanden

Wat is er aan de hand?
Vroeg of laat loop je in je relatie aan tegen oud zeer uit je eigen gezinsachtergrond. Bijvoorbeeld: je gelooft niet werkelijk dat je partner echt van je kan houden. Of je hebt niet geleerd gezonde grenzen te stellen.

Als er kinderen komen, treedt er eenaardverschuiving op in je relatie. Je krijgt nieuwe verantwoordelijkheden, meer taken, minder tijd voor elkaar. Stellen zonder kinderen voelen zich soms bekneld door de band met hun (schoon-)ouders. Die kunnen heel claimend zijn, of zich juist te weinig interesseren voor je.

Waaraan merk je het?

 • Je bent veel vaker moe en sneller geirriteerd dan vroeger.
 • Je hebt meningsverschillen over de taakverdeling thuis.
 • Je hebt meningsverschillen over de opvoeding van de kinderen.
 • Je voelt allerlei verplichtingen tegenover je (schoon-)familie.
 • Je herkent in je relatie de huwelijksproblemen van je ouders.
 • Je hebt weinig zelfvertrouwen: je stelt je dienstbaar op, uit angst dat er anders niet van je gehouden wordt.


  Wat is er aan te doen?
  Ook als de kinderen klein zijn, moet je tijd voor elkaar blijven maken. Blijven praten. Niet in de vader- en moederrol blijven hangen. Wees je bewust dat je ook maatje, minnaar en vriend van elkaar moet zijn.

  Wat betreft de schoonfamilie: oordeel niet te snel en neem de tijd om ze te leren kennen, dan vallen ze vaak reuze mee. Geef ze erkenning voor de goede dingen die ze hebben gedaan. Accepteer dat je niet in staat bent ze te veranderen, maar dat je wel je eigen houding kunt veranderen.

  Zelfvertrouwen moet je zelf leren opbouwen, dat kan je partner niet voor je doen. Stap een daarbij is teruggaan naar je jeugd. Hoe deden je ouders tegen je, wat zeiden ze over je? Hoe kwamen ze daarbij? Zijn ze zelf als kind misschien ook zo behandeld? Inzicht kan je helpen te begrijpen waarom ze bepaalde fouten hebben gemaakt in de opvoeding.


  Oefening
  Wat waren de tien geboden en tien verboden in de opvoeding bij jullie thuis? Schrijf ze op. Was slaan geoorloofd? Mocht er worden gerookt in het bijzijn van de kinderen? Kregen de kinderen veel aandacht? Hoe zou je je eigen geboden en verboden willen opstellen wat betreft de opvoeding? Bespreek dit met je partner.
 •  


  Copyright - Privacybeleid