Relatiehobbels.nl
 
Home Favorieten Contact
 

 De balans opmaken

Wat is er aan de hand?
Het grootste deel van je leven is achter de rug: je kunt het niet meer veranderen. Je vraagt je af of je tevreden bent met hoe het is gegaan tussen jou en je partner. Nu het einde nadert, wordt de behoefte sterker om je te verzoenen.

Waaraan merk je het?

 • Je denkt vaak aan het verleden, en bent je relatie aan het reconstrueren.
 • Je voelt verdriet en woede over wat je hebt gemist tussen jou en je partner.
 • Je bent meer naar binnen gekeerd.
 • Je hebt tijdelijk minder zelfvertrouwen.


  Wat is er aan te doen?
  Je verleden kun je niet veranderen, maar wel hoe je je verhoudt tot je eigen geschiedenis. Probeer vrede te vinden met hoe het is gelopen. Geniet van wat goed is gegaan. Accepteer wat niet is gelukt, neem verantwoordelijkheid voor wat je zelf slecht hebt gedaan in je relatie.

  Leg de schuld van je eigen onbehagen en ongeluk niet buiten jezelf, en realiseer je wat je eigen aandeel is geweest in de loop der dingen. Probeer te komen tot vergeving, en te ervaren wat de zin is van wat er in je relatie is gebeurd.


  Oefening
  Maak een geluksalbum: neem een leeg plakboek en schrijf dit vol met goede, mooie, gelukkige, waardevolle herinneringen. Plak er foto's bij, en bespreek je geluksalbum met je partner.

  In onze cultuur staan we uitgebreid stil bij alles wat er niet deugt in onze relatie. Maar wie actief op zoek gaat naar gelukkige momenten, zal ervaren dat de ene goede herinnering de andere oproept. Blijdschap en geluk werken heel aanstekelijk, dat is het mooie. •  


  Copyright - Privacybeleid